Piektdienas, 8. decembra, vakarā, Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā, klātesot LU studentiem, studējošo pašpārvaldēm, pasniedzējiem un Universitātes vadībai, svinīgi sadalītas ikgadējās LU Studentu padomes (LU SP) Gada balvas - #LUSPGadaBalva 2017.

Svinīgo LU SP Gada balvas pasniegšanas ceremoniju atklāja LU rektors profesors Indriķis Muižnieks, labsirdīgi pasmejoties, ka šīs balvas pasniegšanas tradīcijas ir nemainīgas un tikai nostiprinās – to pierādot kaut fakts, ka katru gadu balvas pasniegšanas ceremonija sākas ar 15 minūšu kavēšanos. “Universitāte – tās ir tradīcijas un attīstība. Novēlu, lai vienmēr zeļ Univeristāte un tās Studentu padome, bet Gada balva savā nozīmīgumā paceļas līdzās Spēlmaņu nakts un Oskara balvai,” novēlēja I. Muižnieks.

Savukārt LU SP priekšsēdētāja Signe Skutele priecājās, ka ik gadu šī ir lieliska iespēja pateikt paldies gan sev, gan tiem, kuri studentus gada laikā dažādā veidā ir atbalstījuši. Viņa akcentēja, ka šis gads LU SP Gada balvai ir īpašs, jo pirmo reizi nominantus vērtēja ne tikai žūrija, bet ikviens, piedaloties elektroniskā balsojumā.

Šogad balvas tika pasniegtas 17 nominācijās, suminot gada lielākās veiksmes un neveiksmes un sveicot gada aktīvākos pasniedzējus, studentus un LU darbiniekus, turklāt katrai nominācijai bez tās nosaukuma bija arī īpaša mirkļbirka.

 

#LUSPGadaBalva 2017 sadalījums: 

Par “Gada ieguldījumu akadēmiskās dzīves veicināšanā #53pants” šogad kļuva profesora Paula Minca tiesas procesa izspēle krimināltiesībās un kriminālprocesā. Topošajiem juristiem šī izspēle nu jau kļuvusi par neatņemamu studiju sastāvdaļu, uzlabojot gan studiju procesa kvalitāti, gan arī paplašinot studentu zināšanas.

Gada pasniedzēja #TeachMeMaster” titulu ieguva profesors Andris Actiņš, bet par “Gada dekānu #IronFist” kļuva LU Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) dekāne profesore Ilze Rūmniece, kura balvu saņēma par studiju procesa fakultātē sekmēšanu un aktīvu fakultātei un LU studentiem saistošu jautājumu risināšanu. I. Rūmniece bija ļoti priecīga saņemt balvu, taču norādīja, ka tā ir drīzāk veiksmes spēle, uzsverot, ka ikviens dekāns iegulda visus savus spēkus savu studentu labā.

Jānorāda, ka LU HZF šī gada LU SP Gada balva bija ļoti veiksmīga - tieši HZF Studentu pašpārvalde saņēma balvu “Gada fakultātes studējošo pārstāvniecība#SquadGoals”, konkurējot ar LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) un LU Ķīmijas fakultātes studentu pašpārvaldēm. Kā arī HZF studenti saņēma balvu “Gada ieguldījums kultūras dzīves veicināšanā #Ballin” par Akustiskās dzejas vakaru rīkošanu. “Balva man ir negaidīta, taču ir milzīgs prieks. Paldies par atbalstu - ielikt man rokās šo brīnišķīgo pasākumu. Mēs noteikti to turpināsim tādā pašā garā,” sacīja pasākuma organizatore Signe Viška.

Savukārt balvu “Gada ieguldījums sociālās dzīves veicināšanā #Talcinieks4Life” saņēma Mentoru sistēma, kuras koordinators, LU SP Sociālā virziena vadītājs Jurģis Kalniņš, vēlāk sacīja, ka viss gads tika pavadīts, rūpējoties par LU, tajā skaitā arī LU filiāļu, studentu sociālās dzīves uzlabošanu. “Šogad mentoru sistēma tika centralizēta vienā mājas lapā. Studenti un mentori viens otru varēja atrast pēc sociālās vietnes “Tinder” principa, balstoties uz abu pušu savstarpējām simpātijām. Atsaucība bija liela - šo sistēmu turpināsim arī nākamgad,” uzsvēra J. Kalniņš. Savukārt par “Gada mentoru #StudijasŠeitNavTikGrūtasJaPacenšas” kļuva Daniels Dāvis Ore no LU Fizikas un matemātikas fakultātes (FMF).

Tika apbalvoti arī lielākie studentu atbalstītāji dažādās jomās. Par “Gada studentu balstu #IMakeTheBestDeals #EveryoneKnowsThat”, kas ir nesaistīts ar LU, bet kuram rūp LU studējošie, kļuva viens no lielākajiem LU SP atbalstītājiem Red Bull, savukārt “Gada LU administrācijas darbinieka #KlusieVaroņi” titulu saņēma LU FMF izpilddirektors Visvaldis Neimanis, kurš atzina, ka “ ikvienu apbalvojumu ir patīkami saņemt, bet jo īpaši - no studentu rokām”.

Taču īpaši skaļas ovācijas LU Mazajā aulā atskanēja, kad tika nosaukts “Gada drauga” titula saņēmējs – FMF studentu draugs, rotaļlieta Džihādiņš. “Savu drauga karjeru Džihādiņš sāka vienā potenciālā Studentu padomes biedru seminārā. Tagad viņš ir mūsu fakultātes talismans,” sacīja Džihādiņa jeb rotaļu kamieļa “īpašnieks” Toms Vāvere, solot uzšūt viņam atbilstoša izmēra FMF kreklu vai pat nelielu uzvalciņu.

Vairākas balvas bija saistītas ar nesavtīgu ziedošanos, nesot pozitīvu LU tēlu pasaulē. Par “Gada LU tēla nesēju #Iznesējs” kļuva LU Absolventu klubs. Ne velti – kāpjot uz skatuves, tā biedri bija parūpējušies par pamanāmu un kvalitatīvu atribūtiku – plakātiem ar Absolventu kluba logo un atpazīšanas zīmēm. “Studentiem vienmēr ir iespēja Universitātē atgriezties, un Absolventu klubs ir viens no veidiem, kā to izdarīt,” uzsverot Absolventu kluba nozīmi, sacīja tā vadītājs Mārtiņš Brencis. Viņš arīdzan solīja, ka nākamgad LU absolventiem būs iespēja tikties divos lielos pasākumos.

Savukārt balvu par “Gada ieguldījumu studentu pārstāvniecībā #SPRepresentin” ieguva LU SP priekšsēdētāja Signe Skutele, kura gada laikā LU studentus pārstāvējusi nevienā vien pasākumā gan Latvijā, gan arī ārvalstīs. Tikmēr “Gada studenta #KuršCehāSaimnieks” titulu ieguva Māra Ulme, kura neslēpa pārsteigumu par iegūto balvu. “Es ikdienā strādāju ar apbrīnojamiem cilvēkiem. Viņiem piemīt tik daudz labu īpašību, kuras man trūkst, bet kuras es ļoti gribētu, tāpēc ir liels gods, ja mani tik augstu uzlūko un ka esmu cienīga šo balvu iegūt,” sacīja laureāte.

Nominācijā “Gada inovācija #IepriekšTāNebija” balvu ieguva FMF un Datorikas fakultātes studentu pašpārvalžu kopīgi rīkotie mācību vakari, kas veicinājuši akadēmisko, sociālo un kultūras jautājumu attīstību. Savukārt “Gada izaugsmes #StartedFromTheBottom” titulu ieguva Ilze Lisovska, bet par “Gada vecbiedru#Senbiedrs” kļuva Jānis Cauņa no LU SZF.

Klātesošie, elpu aizturējuši, gaidīja, kurš notikums šogad iegūs “Gada kļūmes #LMAO” titulu. Nominēti bija trīs gana neveikli un muļķīgi notikumi, piemēram, taisnības dievietes Temīdas pazušana no LU Juidiskās fakultātes telpām, kā arī FMF Studentu pašpārvalde, bet par viskļūmīgāko notikumu atzina LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes studējošo pašpārvaldes vēlēšanas.

“Šis gads izcēlās ar to, ka vēlēšanas pirmo reizi notika atbilstoši nolikumam. Taču, jāatzīst, ka likuma pants tika izmantots tikai, lai risinātu savstarpējo antipātiju problēmas un konfliktus. Godīgais students, kurš pieteica sevi no konkurējošās partijas, neuzradās uz vēlēšanu otro kārtu, tāpēc mums tagad ir 14 biedri 15 biedru vietā un mūsu darbs ir kļuvis vēl sarežģītāks. Vēlamies pateikties bezbailīgajiem konkurentiem, ka viņi bēg no problēmām,” sacīja balvas saņēmējs Jānis Galakrodznieks.

LU Studentu padomes “Gada balva 2017” svinīgās pasniegšanas ceremonijai sekoja neoficiālā pasākuma daļa LU kafejnīcā, kurā apmeklētājus priecēja dzīvā mūzika.

 

Relīze no lu.lv mājaslapas: https://www.lu.lv/zinas/t/20669/

Dalīties